søndag 21. november 2010

Have your chocolate and eat it too!

Jeg vet ikke helt når eller hvordan det skjedde, men det er blitt vinter... Om sommeren er der lett å sitte å si at "ja denne vinteren skal ikke bli som den forrige da vi satt inne hele tiden bare fordi det var kaldt". Lett å være tøff i trynet når det er tsjorte vær.

Foreløpig ligger det imidlertid an til å bli som i fjor... Det er forsåvidt ikke noe galt i det heller.

Det er også lett å være tøff i trynet når man bor innen rekkevidde for ekvator å si at man bør være raw hele året. Haha, that´s just not happening.
Jeg har gjort det til en regel å ikke ha noen regler... Å være rigid å skulle si nei til noe og ja til noe annet bare fordi man har bestemt det blir helt feil for meg. Man må bare forholde seg til hva som er riktig der og da.

Til nå har jeg sakt men sikkert faset inn litt varm og varmende mat. Flere grønnsaker bør ikke spiser rå, så å spise dem som vintermat er ikke dumt. Blant disse grønnsakene finner vi både brokkoli og blomkål. Spinat gjør seg både rå og dampet. Å dampe grønnsaker er en veldig skånsom måte å tilberede dem. Vitaminene forsvinner ikke i kokevannet og de stekes ikke i hjel eller i dårlig fett. Dessuten er det veldig enkelt og går fort! Dampet brokkoli med hirse og litt ghee er blitt en hit her i det siste.

Man kan også passe på å inkludere flere varmende krydder og grønnsaker. blant disse finner vi ting som ingefær, paprika, chili, cayennepepper, kardemomme og liknende krydder. Mange grønnsaker føler jeg er forholdsvis nøytrale mens noen er mer kalde enn varme, som agurk og isbergsalat. Det ligger jo praktisk talt i navnet... Man trenger absolutt ikke slutte med dem, men kanskje passe på å veie opp med noe ekstra varmt.

Vintertid er jo også selvfølgelig sjokolade tid! Og her gjelder det å ikke holde tilbake. Å lage rå sjokolade er ikke vanskelig og faktisk veldig morsomt. Hvis man rigger seg litt til med gode ingredienser kan man skikkelig leke sjokoladefabrikk. Ja det høres kanskje barnslig ut, men jeg er av den oppfatning av at det bor en Willy Wonka i oss alle. Han må bare få komme ut.
Kakaomasse og kakaosmør smeltes i vannbad, sakte og forsiktig ved lav temperatur, man kan behandle det litt som fersk gjær, er vannet for varmt "dør" sjokoladen. Da går man glipp av veldig mange godsaker.
Å smelte går rimelig radig om man skraper av kakaomassen og smøret med en kniv istedet for å kutte av klumper. Så er det bare å legge til agave eller palmesukker som søtning. (Ingen ting i veien med å bruke hvitt sukker heller, rå sjokolade vil fortsatt være mye bedre enn den brente) Legg til hakkede nøtter, gojibær, krydder som kanel, cayenne, kardemomme. Litt karob er også utrolig godt, vanilje et must spør du meg. Litt salt kan være lurt. Man kan også eksperimentere med eteriske oljer som appelsin eller peppermynte. Nam.

Så litt om kakao! Kakao inneholder mineraler, masse antioksidanter og andre stoffer som blant annet øker følelsen av lykke og velvære. (Phenylethylamin og anandamin).
Vi vi vesten går nesten med konstant magnesium mangel. En av grunnene til det kan være at kaffe trekker det ut av kroppen. Og vi drikker jo som kjent mye kaffe her i landet, meg selv inkludert. Ikke noe problem, så lenge man tar en råsjokolade ved siden av! Hvem sier vel nei til det? You can have your chocolate and eat it too.
Magnesium er viktig for musklene og spesielt hjertet benytter seg mye av dette mineralet. Vi finner 18 ganger så høye verdier av dette i hjertet enn i blodet forøvrig. Magnesium er det mineralet som er i manko når det oppstår hjerteproblemer.
Mgnesium senker også blodtrykket ved at blodet ikke koagulerer så lett/mer enn det skal. Her kan det være nyttig å merke seg at kvinner som har en heftig eller lang menstrausjon kan gjøre lurt i å holde seg unna kakao i disse dagene for å ikke gjøre det verre. Så kan man heller ha skikkelig kakaofest etterpå!

Magnesium hjelper også hjertet til å pumpe mer effektivt, noe som igjen vil gjøre oss mindre anpustne. Det gjør oss også mindre stive og støle. Mangel kan lede til muskelkramper. Det øker hjernekapasiteten, holder skjelettet sterkt, er godt for fordøyelsen og støtter mange avgiftningsprosesser i kroppen. Det var bare magnesium.

Kakao har mer antioksidanter enn rødvin, blåbær, acai, grapefrukt og gojibær til sammen. Antioksidanter beskytter DNAet vårt mot frie radikaler som kommer å lager kluss når en celle kopierer seg. Det virker derfor både foryngende og beskytter mot kreft.

Ellers inneholder kakao sink som er iktig for leveren, bukspyttkjertelen og immunforsvaret, i tillegg til andre viktige enzymatiske reaksjoner i kroppen.
Dette er bare et svært kort sammendrag og ikke i nærheten av alt kakao gjør for kroppen. Les mer i Naked Chocolate av David Wolfe & Shazzie (anbefales!! herlige oppskrifter...) eller Supermat av Trine Berge og Sara Chacko.

Jeg vil likevel få poengetere at kakao faktisk gjør mye godt for psyken og humøret. I disse mørketider er det fort gjort å gå inn i en hule, eller enda verre et hull. Dette kan til en viss grad unngås om kjemien i hjernen og kroppen generelt er på stell.
Kakao må være noe av det letteste man kan få i seg av supermat. Det kan brukes i omtrent alt i så utroig mange former. Alt fra som pulver i smoothies, som sjokolade, i kaker, knaske nibs for den som liker det...
Helt på tampen, kakao og spirulina øker effekten av hverandre, det blir en skikkelig kule av en energinæringsbombe. Kanskje det hjelper for å komme seg ut av døra?

God kakaofest!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar